Szulimán bemutatása 

SzulimánA település Szigetvár és Kaposvár felől egyaránt lekanyarodva érhető el. A megyeszékhelytől, Pécstől 44 kilométerre található, míg a legközelebbi város, Szigetvár 11 kilométerre helyezkedik el. 

A település első említése 1403-ból való. A falu Szulejmán, Szolimán, Szulimán szultántól kapta a nevét, aki a szigeti vár ostroma idején a falu közelében táborozottseregével. Egy másik megközelítés szerint a Szulimán helységnév népetimológiával alakult ki. Korábbi névváltozata a ’szőlővel beültetett hegyoldal’ jelentésű Szőlőmál összetételből keletkezett. A mál jelentésének elhomályosodása révén népetimológiás átalakulással a Szulimán helységnévhez hasonult. 

A település a Dél-Zselic egyik völgyében terül el, melyet a Bakitya és a Gilice szőlőhegy zár körbe.

Az 1695 és 1704 közötti időszakra vonatkozóan van csak adatunk, akkor 14 adózó háztartást írtak össze. A 17. században a népessége kicserélődött. A török hódoltság óta horvát és magyar nyelvű vegyes családok lakták. Kezdetben domináns délszláv nyelvet lassan a magyar váltotta fel. 
A település birtokosai voltak: Török Bálint, a Balogh család, a Batthyányiak és a Biedermannok. 

1950-es megyerendezéssel a korábban a Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.

A községben házi orvosi rendelő nem üzemel, mind a felnőtt, mind a gyermekek orvosi ellátását a Mozsgó székhellyel működő házi orvosi szolgálat biztosítja. 

Infrastruktúrája részben kiépített: telefon-, villany-, valamint 1982-ben kialakított vezetékes ivóvíz hálózattal rendelkezik. 

A faluban mozgókönyvtár, mobilposta működik, fodrász hetente kétszer igénybe vehető. 

1980-ban általános iskolája megszűnt, a gyerekek a mozsgói intézménybe járnak. Óvodába szintén falubusszal szállítják a központi településre, Mozsgóra. 

A faluházat a régi iskola épületéből alakították ki, központi fűtéses. A rendezvényterem alkalmas falugyűlések és lakodalmak tartására. Itt kapott helyett a hivatal és a könyvtár is. 

1994-ben egy komplex aszfalt kispályát adtak át rendeltetésének. 

Polgármester: Bedő István

Szulimán faluház-könyvtárSzulimán utca