Almáskeresztúr bemutatása

Almáskeresztúr Polgármesteri HivatalA településhez legközelebbi város, Szigetvár, amely 14 kilométerre található. A megyeszékhelytől, Pécstől való távolsága 47 kilométer. Almáskeresztúr a Szigetvárt Kaposvárral összekötő 67-es főútról Mozsgónál lekanyarodva érhető el. Csendes zsákfalu. 

A környéken késő középkori település nyoma (Kótai-dűlő), római kori sír és kelta településnyomok (Gyertyános) is előkerültek. A település első említése 1296-ból való. A Keresztúr a kereszt és az úr összetétele, mely arra utal, hogy a falu templomát a Szent Kereszt tiszteletére avatták fel. Az Árpád-kor szokása szerint ugyanis nemcsak a szenteket, hanem a megfeszített Jézus keresztfáját is urazták. Az Almás előtag az Almás-patak mellékére utal. A hódoltságot követően 1902-ig Tótkeresztúrnak hívták, a Tót megkülönböztető elem az egykori horvát lakossággal kapcsolatos. A falu egykori birtokosai a Batthyány, a Biedermann és a Kammerer család voltak. Csak 1950 óta tartozik Baranyához, azt megelőzően Somogy megye részét alkotta. 

Almáskeresztúr községhez csatolt terület Elekmajor, amely 1900 körül kezdett benépesedni, lakói ekkor főleg magyarok voltak, csak elvétve akadt egy-egy más anyanyelvű közöttük. 1930-ban 204 magyar és 4 német anyanyelvű, 1970-ben 85 magyar lakta. Elnevezését valószínűleg megalapítójáról Nádosy Elekről kapta. 

AlmáskeresztúrA községben 2 vállalkozást tartanak nyilván. Az egyik ilyen egy szálláshely, a Porovica Vendégház, amely egész évben várja látogatóit. A másik egy helyi termelő Kaba Lamin, aki állattartással és sajtkészítéssel foglalkozik. A Kaba-farm szombatonként látogatható. 
A faluban nincs kiépítve a szennyvíz csatorna és a vezetékes gázhálózat sem. 

Polgármester: Veriga Lajos