Almamellék bemutatása

AlmamellékA település a megye nyugati-északnyugati részén, a Zselicben, az Almás-patak völgyében, gyönyörű természeti környezetben terül el. A legközelebbi város Szigetvár, a megyeszékhelytől, Pécstől való távolsága 56 km. Megközelítése közúton, a Szigetvár-Kaposvár közötti 67-es számú főútról, Szentlászló községnél történő elágazással lehetséges. Átmenő forgalma kicsi, innen még Csebényt, Horváthertelendet és a pipamúzeumáról is méltán híres Ibafát lehet elérni. 

A már első királyunk idején is megemlített településünk elnevezése arra utal, hogy a falu az Almás-patak mellett fekszik, amit korábban Alma-pataknak neveztek. Egykori birtokosai a Batthyány és a Biedermann családok. A Biedermann család nyári rezidenciájaként fenntartott kastély Szentmárton-pusztán épült, mely sokáig kastélyszállóként funkcionált. Jelenleg hasznosításra vár. A község volt vasútállomásáig „csühög” az a keskeny nyomtávú kisvasút, amelyet még 1901-ben báró Biedermann Rezső létesített az általa kitermelt faanyag szállítására. Almamellék területén található az a Németlukafa-puszta, ahol a 18. század végétől kezdődően egy évszázadig virágzó üveghuta működött. 

A falu közigazgatásilag 1950-ig Somogy megyéhez tartozott, majd ezt követően Baranya megye közigazgatási területéhez csatolták. A lakosság közlekedését, a munkavállalás lehetőségét megkönnyítette a Szigetvár-Kaposvár között működő vasútvonal, amelyet sajnos 1976-ban megszüntettek. 

A magyarokból, horvátokból és németekből eggyé olvadt falunak különös varázsa van. A település aprófalunak számít. A falu nyugodt életkörülményeket biztosít az itt élőknek. A jelenlegi és középtávú fejlesztési igények kielégítése mellett a jelenlegi nyugodt életkörülmények megtartása rendkívül fontos. Az elmúlt években több lakóházat külföldiek vásároltak meg, akik a felújításaik során a fent említett eredeti állapotot igyekeztek figyelembe venni. 

A település külön értéke a szép természeti környezet és a környező erdők. Fő kitörési pontot a turizmus lehetőségeinek minél jobb kihasználása, ezen belül a falusi turizmus fellendítése jelenthet. Almamellék a környékre kíváncsi turistáknak több pihenési és kikapcsolódási formát kínál. Kiváló szálláslehetőség a külterületén, Sasrét-pusztán található Vadászkastély, valamint az ott található több faépítésű vendégház. Szintén kiváló lehetőség a szabadidő eltöltésére a sokak által jól ismert Almamelléki Horgásztó. 

Almamellék látnivalói közé tartozik az Erzsébet-park, melynek fáit még a 19. század végén, Erzsébet királyné tiszteletére ültettek. Itt állították fel a Kitelepítettek és elhurcoltak emlékművét a német kitelepítés 60. évfordulója alkalmával, 2006-ban.  Érdemes megtekinteni a római katolikus templomot, amit 1782-ben Szent Flórián tiszteletére szenteltek fel. Körülötte helyezték el a Szent Flórián és a Szent Vendel szobrokat, valamint az első és második világháborús emlékművet. 

AlmamellékA település több lakóházán megcsodálhatók az egykori német nemzetiségi lakosság építészeti jellegzetességei, közülük is kiemelkedik a legrégebbi épület, a műemlék jellegű Németh-féle ház.  A volt vasútállomás épületében Kisvasúti és Erdészeti Múzeum tekinthető meg, amely a környék élővilágát és 20. század eleji erdőgazdálkodását mutatja be. Mellette látható Vanyúr István szobrászművész Centenáriumi emlékfája, amit a kisvasút építésének 100. évfordulóján avattak fel. A Kisvasút végállomásánál Sasrét-pusztán található a jelenleg is működő erdei iskola. 

Infrastruktúrája részben kiépített; telefon-, 1955-ben bevezetett villany-. valamint 1981-ben kialakított vezetékes ivóvízhálózattal rendelkezik. 1963-ban történt meg a portalanított bekötőút  kiépítése.

A faluban mozgó könyvtár, mobilposta, egy élelmiszer-, egy italbolt működik. Általános iskoláját 150-nél több diák, óvodáját 25-30 gyermek látogatja. Háziorvos hetente kétszer rendel, védőnői szolgálat segíti a gyermeknevelést. 

A község neves szülötte Reményi János karnagy (1931-1996), a híres Bartók kórus vezetője, amely több nemzetközi versenyen aratott hatalmas sikert. Az almamelléki iskolában tanított három évig dr. Lehmann Antal egyetemi docens, az MTA Dunántúli Tudományos Intézetének egykori munkatársa, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója. 
 
Polgármester: Szilágyiné Kadiró Erika